Bosdenken

Lekker wandelen in het bos. Ik ben niet zo van de gebaande paden. Toch heb je richting nodig en een manier om je te kunnen oriënteren. Ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan voor een bosbeheerder. Toen bos nog bos was en geen houtplantage. Inventarisatiewerk voor het keurmerk van de nog bescheiden houtkap.

Mierennesten, nesten van buizerds en andere roofvogels, hulstopslag en vogelsoorten in kaart brengen. Letterlijk, met een potlood en een kaartje. Zonder GPS. Dan is het wel handig als je midden in het bos weet waar je je op het kaartje bevindt.

Dat is vooral een kwestie van ervaring en het bos doorgronden. Leren zien waar een bepaalde begroeiing begint en een andere ophoudt. De stand van de zon, de windrichting, als het al waait. Aan bomen kun je vaak zien waar de ‘regenkant’, het westen is. Je leert waar paadjes zijn, tot het herfst wordt in een loof- of een larixbos. Weg paadjes. Dan blijkt pas of je echt de weg weet.

Zo kom je waar bijna niemand komt en je komt er net zo makkelijk weer uit ook. De weg weten en de rust van het bos voelen laat het bos tot leven komen. Niets mooier dan stilstaan midden in het bos. Dan zie je dat het bos leeft. Muisjes, spechten, reeën en wilde zwijnen gaan hun gang. In plaats van jij. Je kunt een regenbui aan horen komen, het ruisen van de druppels beweegt zich door het bos.

Gewoon thuis zoals nu denk ik niet zo vaak op een bosmanier. Dat wil ik vaker doen. Waar ben ik en waar ben ik ook alweer naar op zoek? Op weg ergens naartoe of zo maar aan het heen en weer rennen? In kaart brengen waar ik ben zou wel eens fijn zijn. Op z’n minst erbij stilstaan.

Dat stilstaan is anders dan in een stoel gaan zitten. Het heen en weer rennen gebeurt vooral in mijn hoofd. Dan is denken op een bosmanier nog niet zo gek. Een regenbui in m’n hoofd aan horen komen en het me bewust zijn. En het moment daarna dat de zon weer gaat schijnen ook. Een beetje beter de weg leren kennen in mezelf.

Er zijn er die de weg in het bos al wat beter kennen. Soort boswachters waar je iets van kunt leren. Koester ze.