Italiaans

Er is een plek waar je je in Italië waant, maar er niet bent. Het is zo sterk dat ik me dat telkens inbeeldt. Het voelt zo, ziet er zo uit en het klinkt zo. Op die manier door jezelf bedrogen worden is erg prettig. Nou is dat niet alleen zo met die plek. Het geldt voor veel dingen die je jezelf wijsmaakt. Dat is best fijn.

Ik bedoel niet het in een andere wereld geraken door alcohol of drugs. Zo overkwam het me eens dat er de prachtigste groenten, kruiden en weelderigste planten groeiden uit een soort schuifladen in de muur tegenover mijn ziekenhuisbed. Ik zag ze groeien en was er op dat moment volledig van overtuigd dat ik een normaal gesprek voerde met mijn bezoek. Later vertelden ze me dat ik een beetje de werkelijkheid en mijn pijstillerswaan door elkaar husselde. Dat het wel grappig was, maar een normaal gesprek was het niet.

Maar nu de echte verwisselingen. Het gaat erom dat je iets denkt dat mooier of fijner is. Je kunt je diezelfde werkelijkheid ook toedienen zodat het net niet zo mooi of zo leuk is. Daar heb je invloed op. Het gebeurt me redelijk onbewust. De basis ervoor leg ik al eerder. Het is de verwachting die ik hebt in combinatie met eerdere ervaringen.

Die ervaringen liggen vast. Ik ken Italië van vakantie. Als ik me dan verheug op Italiaanse toestanden in Zwitserland (!), dan kan ik het een beetje de prettige kant op sturen. Beetje veel zelfs. Ticino het zuidelijkste puntje van Zwitserland is voor mij een soort Italië. Alleen de prijzen in de winkel zijn Zwitsers. Als ik er ben, betrap ik me erop dat ik het over Italië heb volkomen vergetend waar ik echt ben.

Dat grapje uithalen in m’n dagelijkse leven is leuk. Ik kan er mijn goede gevoel een enorme boost mee geven. Niks mis met Zwitserland overigens, al kan ik Berner Oberland ongeveer dromen. Met foto’s maken daar ben je snel klaar. Want één foto van een berg, een meer of een dorpje en je hebt ze allemaal. ‘Cut and paste’ is daar uitgevonden tijdens de schepping denk ik. Je hebt van die dagen.

Een voorbeeldje van Italiaanse gedaanteverwisselingen in het dagelijkse leven. Ik zat vanmorgen een uurtje op de dagbehandeling in UMCU voor mijn vier wekelijkse infuus. Is doodsaai. Dus niet al die oude negatieve herinneringen toelaten. Beetje kletsen, beetje dagdromen, lekker ontspannen. Dat kan thuis in de tuin of op een terrasje in de vakantie. Waarom daar niet? Met die insteek ging ik er vanmorgen heen, tevreden en blij. En dan lukt het.

Ik kan het je aanbevelen, maak van er tegenop zien ernaar uitzien. Het is een manier van denken.