Mijn manier

Hoe zit dat met jou? Volg je de regels en houd je van een duidelijke structuur? Dan ben je in het goede gezelschap van veel anderen. En ook dat is weer prettig voor het hebben van houvast, van vastigheid. Je staat niet alleen. Innerlijke rust en weten wat je te wachten staat. Je weet dan hoe de dingen gaan en moeten, want vaker gedaan.
Ik vind het fijn voor je en tegelijk misschien spijtig dat ik niet zo van de vastigheid ben. Dat kan misverstanden geven als we praten, of misschien wel wat wrevel. Ik vind het wel eens moeilijk om vastigen te duiden waarom ik de dingen doe, zoals ik doe. Op mijn manier. Ik stoot wel eens mijn hoofd om die reden. In een goed gereguleerde omgeving weet ik redelijk snel hoe de hazen lopen. En dan ben ik er klaar mee ook.

Dan heb ik het met name over de ongeschreven regels, over machtsverhoudingen. Ik doe er mijn voordeel mee. Heb er jaren een inkomen meer verdiend. Het is buiten werk ook heel handig. Zien hoe het zit. In de gaten hebben wie manipuleert en probeert te sturen zonder daar voor uit te komen. Dat gaat natuurlijk altijd ten koste van iemand.

De meeste organisaties en bedrijven hebben er een standaardoplossing voor. Dat heet dan human resource management o.i.d. Of het zijn personeelstrainingen, beoordelingsgesprekken en targets. Even afvinken of je niet te onaangepast bent. Of vaker; dat je onaangepast bent dus beter je best moet doen. We zullen je leren.

Ken je dit?

Als je weet hoe het is om als driehoekje door het vierkante vakje te moeten, dan begrijp je wat ik bedoel. Je bent onaangepast best driehoekje. Je komt er niet door. Zorg eerst eens dat je een vierkantje wordt.
Waarom? Ze hebben ervoor geleerd.

Ik kan zelf wel nadenken en ontplooi me liever als driehoekje. Een groen driehoekje, want dat vind ik wel een mooie kleur voor een driehoekje. Ik doe waar driehoekjes goed in zijn. Een driehoekje zijn.

Kan jij ook! Begin met tevreden zijn met jezelf. Bedenk en onthoud dat wat een ander van je vindt niet relevant is. Jouw goede gevoel is niet afhankelijk van de goedkeuring van wie dan ook. Je bent wie je bent. Maak je niet ondergeschikt aan wat een ander denkt, omdat het ‘hoort’. Niet in je werk, niet naar vrienden, niet in je sociale omgeving. Nooit.

Hup driehoekje, je kan het. Doe het maar op jouw manier.