Van wie?

Als je een donornier krijgt dan weet je niet wie de donor is. Of het moet gaan om donatie bij leven. Dan wel. Ik weet niet van wie ik mijn nier kreeg. Van een jonge vrouw, een man van mijn leeftijd. Iemand met de Nederlandse-, of een andere nationaliteit. Kan allemaal. Andersom is het ook zo. Als je je als orgaandonor laat registreren weet je niet wie jouw organen krijgt. Dat kunnen verschillende mensen zijn. Je kan zomaar een paar levens redden. Of nieuwe levens geven. Ik was nog niet aan het doodgaan toen ik een nieuwe nier kreeg. Dat was wel de prognose voor de wat langere termijn. Statistisch gezien houd je dialyseren een jaar of tien vol.

Maar wil je wel dat iedereen kans maakt op jouw organen als jij ze niet meer nodig hebt? Zou je eerst wel even kennis willen maken met degene die jouw organen krijgt? Kan je er nog van af zien. Stel je voor het is iemand die niet volgens jouw principes leeft. Een andere huiskleur heeft. Een ander of misschien wel helemaal geen geloof aanhangt. Of juist veel te vroom is. Gaat ie straks stemmen op de tegenpartij. Met jouw hart of jouw nier. Als ze voor de donorregistratie de wet nu even een beetje aanpassen.
Dan geldt natuurlijk wel dat jij ook pech kan hebben. Is er een nier voor je. Krijg je hem niet. Of ze hebben geen hart voor jou. Ga je niks van merken. Dat is netjes geregeld in een computerprogramma. Bij de selectie word jij dan niet de ontvanger. Gaat ie naar een ander. Duurt het wat langer voor jou. Ga je misschien toch dood.

Gelukkig werkt het niet zo. Je hebt de keuze om je als donor te registreren. Waarbij je over je eigen schaduw heen kan stappen. Hoe kom ik op die gedachten?

Zal ik je vertellen. Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde donor. Ben wel nieuwsgierig naar wie het is. Zou hem of haar graag ontmoeten. Dat kan helaas niet. Misschien heb ik haar/hem vroeger al eens ontmoet. Wie weet. Het nadenken daarover gaf me een nieuw inzicht. Ik heb niet zo veel op met geloof en religie. Ben wel zo opgevoed. Met als gevolg dat ik er niets meer van wilde weten. Die persoonlijke ervaringen drukken een aardig stempel op me. Stel nu dat ik een nieuwe nier heb gekregen van een christelijke donor, dacht ik. Wat krijg ik daarvan? Om te beginnen kreeg ik een nieuw leven. Ik ben er niet geloviger van geworden. Het heeft me wel aan het denken gezet. Ben een beetje over m’n schaduw heengestapt. Klein stapje nog maar hoor.

Dat stapje bestaat bijvoorbeeld uit het bezoeken van optredens van Filiae. Deze gave Vocal Group heeft een beetje mijn hart gestolen. Ze zingen ook over hun geloof, waar ik me altijd zo fel tegen afzet. Waag ik me wel in het hol van de leeuw. En ik geniet er ook nog van. Zou die nier dan toch….?

Meer over Filiae: http://Biodre.nl/Filiae